Kako pokrenuti razvod braka ?

Kako pokrenuti razvod braka

Pokretanje postupka razvoda

Kako pokrenuti razvod braka je jedno od najčešćih pitanja koja nam postavljaju klijenti. Razvod braka je stresan događaj i kad već mora doći do njega   potrebno je što efikasnije ući u samu proceduru  i pokrenuti postupak.

Na ovoj strani će se pisati neposredno u samom pokretanju postupka razvoda. O kompletnoj proceduri razvoda se možete informisati na našoj strani razvod braka  gde je sve  detaljno  objašnjeno počev od početka pa do završetka razvoda.

Razvod braka se može pokrenuti tužbom ili predlogom za sporazumni razvod braka. Najbolje je kada postoji mogućnost da se stranke dogovore i podnesu predlog za sporazumni razvod braka. Za same stranke i njihovu decu je dobro da sporazumom okončaju brak.

Predlog za sporazumni razvod braka se podnosi kada se stranke dogovore oko vršenja roditeljskog prava nad decom, modela viđanja  i podele zajedničke imovine. Tužba se podnosi kada oko jednog od ovih pitanja nema saglasnosti. Ako se podnese tužba imovina se mora raspravljati u posebnom postupku nezavisno od razvoda braka.

Korisno za stranke je da pre pokretanja postupka dođu na konsulatacije kod advokata gde bi se mogli utvrditi njihovi najbolji interesi i kako da pokrenu postupak.  

Prilozi za pokretanje postupka razvoda

Predlog za sporazumni razvod ili tužba se podnose sudu gde se nalazi poslednje zajedničko prebivalište ili boravište stranaka. Kao prilozi predlogu za sporazumni razvod ili tužbi  se podnose izvodi iz matične knjige venčanih i izvodi iz matične knjige rođenih za zajedničku decu.  Sudu se mogu  predati   kopije ovih dokumenata.

Ako stranke poseduju zajedničku imovinu kao prilog sudu se u kopiji podnose dokazi o postojanju zajedničke imovine. Ovi dokazi mogu biti izvodi iz lista nepokretnosti, ugovori ili drugi akti koji dokazuju kako je imovina stečena. Za pokretnu imovinu se podnose dokazi o postojanju iste  (npr. kopija saobrćajne dozvole za motorno vozilo).

Kako se sastavlja akt  kojim se pokreće postupak ?

Što se tiče sastavljanja akta kojim se pokreće postupak razvoda stranke mogu razne obrasce  pronaći na internetu kao npr.   obrazac tužbe, ali se klijentima svakako zbog manje ili veće pouzdanosti obrazaca savetuje da angažuju advokata za sastav ovih dokumenata. Ovi dokumenti  moraju sadržati oznaku samih stranaka, suda,  modela viđanja dece,  predloga za razvod i  visinu alimentacije. Predlog za sporazumni razovod mora sadržati dodatno i način deobe imovine. 

Nakon predaje predloga za sporazumni razvod  ili tužbe  u roku od par meseci sud zakazuje prvo ročište gde se nastavlja dalje postupak. Nadamo se da smo uspešno odgovorili na pitanje kako pokrenuti razvod braka,  ispod možete pogledati još srodnih tema gde je objašnjeno sve oko sporazumnog razvoda braka i razvoda po tužbi. 

 

Srodne teme

Sporazumni razvod braka

Tužba za razvod braka

 

Podeli ovu objavu
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email