.
.
Kontakt podaci

Advokat Veličković M. Veljko
Adresa: Resavska 8 11000 Beograd
Mobilni: 064-514-6577
Tel: 011-3242-544
E-mail: veljkov6@gmail.com

Naknada štete

   naknada stete u saobracaju


Sastavljanje ugovora


Mnogi ugovori u našem pravu da bi bili punovažni ne zahtevaju nikakvu posebno izraženu formu dovoljno je da dođe do saglasnosti volja između ugovornih strana, ovakvi ugovori se nazivaju konsesualni. Kod sastavljanja ovakvih ugovora vam svakako nije potreban advokat, gotovo svako može samostalno preduzimati ovakve poslove, ukoliko su poslovi malog značaja čak i deca ih mogu preduzimati .

U drugim slučajevima iako forma ugovora nije uslov za punovažnost pravnog posla javlja se potreba za sastavljanjem ugovora zbog mogućeg dokazivanja i izbegavanja eventualnog spora, tada forma ugovora ima prirodu dokaznog sredstva iako je sam ugovor punovažan iako nije formalno sastavljen. U ovakvim slučajevima strane imaju pravo izbora da li će svoju volju izraziti kroz određenu formu ugovora što bi bilo preporučljivo zbog pravne sigurnosti ili neće. Da li će ugovorna strana sama napisati ugovor ako misli da ima dovoljno pravničke veštine ili će zastupati advokat je stvar izbora.

U složenijim pravnim situacijama je potrebno da ugovor bude pismeno sastavljen i da ima određene obavezne elemente da bi uopšte imao pravno dejstvo a ti elementi su zakonom propisani. Ako se povredi forma ili izostavi neki bitan element ugovor neće imati nikakvo pravno dejstvo .

Konačno najstroži oblik forme ugovora je kada se za punovažnost ugovora traži i učešće određenog javnog organa u sastavljanju odnosno overavanju, ovakva forma je propisana kod najvrednijih pravnih poslova i u tim slučajevima svakako bih i za samo sastavljanje ugovora strankama preporučio da im advokat pomogne. Najznačajniji pravni poslovi su ugovori o prometu nepokretnosti, uvođenjem javnih beležnika propisano je da umesto sudova sada beležnici overavaju (solemnizuju) ovakve ugovore dok sastavljanje samih ugovora obavljaju stranke i advokati. Najznačajniji ugovori o prometu nepokretnosti su kupoprodajni ugovori. Ovakve ugovore sastavljaju i agencije koje se bave prometom nekretnina i naplaćuju svoju uslugu u određenom procentu vrednosti nekretnine koja ide do 3 posto, odnosno par hiljada evra. Naravno u tu uslugu ulaze i ostali poslovi: posredovanje, oglašavanje, pokazivanje mušterijama stana i td...

Za ljude koji ne žele da angažuju agencije za nekretnine i žele sami da vrše prodaju svoje nekretnine odnosno pokazuju potencijalnim mušterijama stanove, oglašavaju se bez posrednika i vrše druge radnje u cilju prodaje , moja advokatska kancelarija može da pruži pomoć u sastavljanju ugovora . Cena sastavljanja ovakvih ugovora ide oko 300 evra za nekretnine vrednosti preko 12.000.000 din i smanjuje se odnosno povećava ako je vrednost nekretnine manja odnosno veća. Svojim stalnim klijentima ili licima slabijih platežnih mogućnosti se čak i ta cena može spustiti . Takođe provera pravnog statusa nekretnine, da li ima neke terete i sl. ulazi u opis poslova pravne pomoći koju moja advokatska kancelarija pruža. Advokati za nekretnine koji se dobro razumeju u tržište nekretnina vam mogu osim za sastavljanje ugovora pomoći i drugim pravnim savetima npr. cenama već izvršenog prometa nepokretnosti na određenim lokacijama u određeno vreme .

Po sastavljanju ugovora o kupoprodaji nekretnine stupa se u kontakt sa javnim beležnikom koji svojom klauzulom garantuje formalnu ispravnost ugovora i time se okončava pravni posao .

Da li neko želi da plati agenciji par hiljada evra ili želi da se sam angažuje oko prodaje nekretnine uz pomoć advokata i plati ceo postupak par stotina evra je takođe stvar izbora i mogućnosti često vremenskih ili nekih drugih, ali veliki broj ljudi i ne zna za mogućnost da mogu u poslu da prođu dosta povoljnije uz odgovarajuću stručnu pomoć advokata . 
developed by SOFT+ / © Advokat Veljko M. Veličković 2014.