.
.
Kontakt podaci

Advokat Veličković M. Veljko
Adresa: Resavska 8 11000 Beograd
Mobilni: 064-514-6577
Tel: 011-3242-544
E-mail: veljkov6@gmail.com

Naknada štete

   naknada stete u saobracaju


Nasledno pravo


Nasleđivanje može biti zakonsko kada su naslednici najčešce bliski srodnici preminulog ili testamentarno kada se kao naslednici mogu pojaviti i lica van kruga zakonskih naslednika koja su ostaviocu bila posebno draga. Testamentarno nasleđivanje isključuje primenu zakonskog pri čemu se mora voditi računa o zaštiti nužnog dela zakonskih naslednika. Posle smrti ostavioca se pokrenuti ostavinski postupak da bi se raspravilo nasledstvo koje će pripasti naslednicima. Sam ostavinski postupak je vrlo osetljiv jer se mogu javiti sporna pravna pitanja između lica koja su u bliskim rodbinskim vezama. Čest je slučaj da se ostavinski postupak mora prekinuti da bi se u parničnom postupku raspravila sporna pravna pitanja.

Neka od čestih spornih pitanja su da li naslednik ima valjani pravni osnov za nasledstvo, koliki mu deo nasledstva pripada, da li naslednik ima pravo na nužni deo, da li je nužni deo povređen ili koliko iznosi. Posebno situaciju zna da iskomplikuje sastavljanje ugovora o doživotnom izdržavanju ili nekog drugo naslednog ugovora koji menja režim nasledstva u smislu da se iz zaostavštine mora izdvojiti imovina koja je obuhvaćena ovim ugovorom. Ugovor o doživotnom izdržavanju se u određenim slučajevima može poništavati jer je sastavljen protivno zakonu. Put do ishodovanja pravosnažnog ostavinskog rešenja može biti dug i težak.

Advokat za nasledno pravo kome su pravni odnosi povodom nasleđivanja specijalnost može biti od velike koristi za stranku. Moja advokatska kancelarija vam može pomoći da zaštitite svoja prava povodom naslednih odnosa koji se javljaju sa drugim naslednicima povodom zaostavštine. Često pravna pomoć može biti jednostavne i tehničke prirode kada je potrebno napraviti samo neki predlog, podnesak ili dopis ali postoje i slučajevi koji su vrlo komplikovani i gde advokat ima veliki značaj za stranku posebno u situacijama kada ostavinski sud upućuje naslednike na parnični postupak. U takvim slučajevima parnični sud raspravlja sporna pravna pitanja dok je ostavinski postupak u prekidu. Posebno često sporno pravno pitanje za nasledno pravo je izdvajanje bračne tekovine iz nasledne mase gde u parnici supružnik ostavioca pokušava da iz nasledne mase izdvoji imovinu koju je stekao tokom trajanja braka sa ostaviocem.

Osim gore pobrojanih pitanja kao najčešće spornih u praksi nasledno pravo često uključuje i druga sporna pitanja i nasledne odnose kao npr. tumačenje testamenta, povećanje ili smanjenje naslednog dela supružnika, razbaštinjenje, uračunavanje poklona i legata u nasledni deo ništavost ili rušljivost zaveštanja. Zastupanje vezano za nasledno pravo u ostavinskom postupku svakako predstavlja jednu od oblasti rada advokatske kancelarije tako da se oko ovih pitanja možete obratiti za pravnu pomoć.

 
developed by SOFT+ / © Advokat Veljko M. Veličković 2014.